Kinderen bouwen 'vakwerkbrug' in museum

Geschreven door redactie op 19 oktober 2014 20:51

Deze door de kinderen gebouwde brug is in oktober en november te zien in de wisselexpositieruimte van museum Hert fan Fryslân.
Deze door de kinderen gebouwde brug is in oktober en november te zien in de wisselexpositieruimte van museum Hert fan Fryslân.

GROU - Het afgelopen weekend hebben 12 kinderen van 7 tot 12 jaar in Museum Hert fan Fryslân in Grou hard gewerkt aan een grote 'vakwerkbrug'. Zaterdag werd gebruikt de brug te ontwerpen en op zondag werd deze gezamenlijk gebouwd. Architect Rein Hofstra, o.a. bekend van de Slachtebrug bij Franeker en van de brug over het Nijdjip in Grou, en constructeur Oebele van der Veen begeleidden de kinderen. Er is gebruik gemaakt van lichte houten onderdelen, bouten en moeren. Het project ‘Bruggen bouwen’ was door het museum bedacht in het kader van de landelijke ‘Oktober Kindermaand’.
Terwijl de kinderen aan het ontwerpen en bouwen waren, konden de ouders meelopen in een rondleiding in het door architect Kropholler ontworpen voormalige Raadhuis, waarin ook het museum zit.

Autobestuurster onwel op A32

Geschreven door redactie op 17 oktober 2014 16:34

GROU - Een automobiliste uit Dronten raakte vrijdagmiddag om 12.15 uur onwel, terwijl ze op A32 tussen Grou en Reduzum reed. Ambulancepersoneel heeft haar behandeld. Hierna kon ze verder rijden, zo meldt de politie.

Bouwbedrijf Dijkstra bouwt havenhuis Grou

Geschreven door redactie op 16 oktober 2014 14:52

Het havenhuis is ontworpen door Karin Couwenbergh uit Engwierum.
Het havenhuis is ontworpen door Karin Couwenbergh uit Engwierum.

GROU - Bouwbedrijf Dijkstra uit Grou gaat het havenhuis aan de Meersweg bouwen. Het bedrijf heeft vandaag het werk definitief gegund gekregen omdat het als laagste inschreef. Eind oktober begint de sloop van het huidige toiletgebouw, alsmede van de voormalige consumptiekiosk. Het havenhuis, dat onder andere plaats biedt aan sanitaire- en wasvoorzieningen, moet komend voorjaar klaar zijn. "Wij zijn er blij mee en vinden het steeds bijzonder mee te bouwen aan de voorzieningen in Grou. Ons dorp wordt daardoor mooier en aantrekkelijker", aldus AnnaMarie Dijkstra van het bouwbedrijf.

Woningen Gruttostraat klaar voor sloop

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 22:01

Medewerkers van Enexis bezig met het afsluiten van het gas.
Medewerkers van Enexis bezig met het afsluiten van het gas.

GROU - De twee woningblokken aan de oostzijde van de Gruttostraat zijn afgesloten van alle nutsvoorzieningen. De woningen werden de afgelopen twee jaar verhuurd als anti-kraak door Carex. Deze huurders moesten uiterlijk op 29 september jongstleden hun woning verlaten. De huizen worden binnenkort gesloopt door DVJ (voorheen De Vries Joure). Tot die tijd staan er bouwhekken omheen. Op de vrijkomende plek zou Elkien appartementen voor Friesmastate bouwen. Deze woningcorporatie is nog niet met concrete plannen gekomen, zo laat directeur Joop van der Lei van Friesmastate desgevraagd weten.

Henk Kroes sprekt op jûn Stifting Grou

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 13:28

GROU - Henk Kroes fan Boazum hâldt op tongersdeitejûn 11 desimber in lêzing foar de stipers fan Stifting Grou. It tema is 'Wetter en iis, myn libben as bern op Goaiïngahuzen'. Kroes (75) wie direkteur van It Fryske Gea en iismaster en foarsitter fan Vereniging de Friesche Elfsteden.
It is de twadde fan yn totaal 4 jûnen dy't de stifting dit winterskoft hâldt foar har stipers.

Komitee maakt zich niet druk over Swarte Pyt

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 08:57

In 2012 droeg Swarte Pyt, hier in de HEMA, nog gouden oorringen.
In 2012 droeg Swarte Pyt, hier in de HEMA, nog gouden oorringen.

GROU - Het uiterlijk van Swarte Pyt is geen kwestie bij het Sint Piter Komitee in Grou, aldus 'parsesjef' Harold Kramer in het Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg. "We maken ons geen zorgen en wachten af wat er in de gemeentehoofdstad Leeuwarden gebeurt. Onze Swarte Pyt draagt al twee jaar geen gouden ringen meer in het oor en de Sint Piterliedjes zijn modern en kindvriendelijk". Het Sint Piter Komitee heeft ook weinig tijd voor degelijke zaken want het is druk met de viering van het 65-jarig jubileum van het Sint Pitermearke, in februari 2015. "Dat wordt een bijzondere editie, met liedjes van schrijver/zanger Harry Jekkers". Voor deze gelegenheid wordt de zangrol niet ingevuld door een onderwijzer(es), maar door Shiatsu therapeut en deeltijd zangeres Hilda Dijkema.

Wetterskip rondt project Aqualân Grou af

Geschreven door redactie op 14 oktober 2014 14:44

GROU - In 2005/2006 heeft Wetterskip Fryslân bij de rioolwaterzuivering Grou een zuiveringsmoeras aangelegd: Aqualân Grou. Hier wordt effluent, afvalwater afkomstig van de rioolwaterzuivering, volgens het Waterharmonica-concept nabehandeld. Van eind 2006 tot en met 2013 hebben het Wetterskip en andere partijen het moerassysteem uitgebreid gemonitord en onderzocht. Conclusie is dat de pilot Waterharmonica Aqualân goed heeft gefunctioneerd en bijdraagt aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. Bovendien geven de resultaten aanleiding deze techniek waar mogelijk in te zetten op andere plekken.

Openbaar Ministerie niet in hoger beroep

Geschreven door redactie op 14 oktober 2014 14:11

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep in de zaak van de dodelijke aanvaring op het Prinses Margrietkanaal bij Grou vorig jaar juni. Bij dit ongeval kwam een echtpaar (64 en 67 jaar) uit Lottum (L.) om het leven. De rechter bepaalde vorige week dat de 42-jarige binnenvaartschipper 120 uur voorwaardelijke werkstraf moest krijgen voor zijn aandeel in het dodelijk ongeluk. Het OM had 170 uur geëist. Na bestudering van het vonnis kan het OM zich vinden in de afwegingen van de rechtbank een lagere straf op te leggen.

Vrijwilligers gezocht voor renovatie volière

Geschreven door redactie op 14 oktober 2014 11:29

De volière in het park wordt helemaal gerenoveerd.
De volière in het park wordt helemaal gerenoveerd.

GROU - Na ruim veertig jaar weer en wind te hebben doorstaan, is het dak van de volière in het Wilhelminapark in slechte staat geraakt. Stifting de Hoannepôle vreest dat een flink pak sneeuw het einde van de volière kan betekenen, en is daarom in actie gekomen. Omdat Grousters, bewoners uit omringende dorpen en toeristen met volle teugen genieten van de volièredieren, is uit het dorpsbudget een financiële bijdrage beschikbaar voor een nieuw dak. Stifting de Hoannepôle zoekt daarom per direct vakkundige vrijwilligers die kunnen helpen bij de sloop en nieuwbouw van het dak. Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. adres. Eind oktober wordt begonnen met sloopwerkzaamheden, in november wordt het nieuwe dak gebouwd. Ook worden ook de vloeren en wanden aangepakt. Hierin voorziet de bijdrage van dorpsbudget niet en daarom vraagt de stichting iedereen die zich aangesproken voelt, om een financiële bijdrage. Donaties kunnen gestort worden op NL04 RABO 0356 2288 94 t.a.v. Stifting de Hoannepôle. Tijdens de renovatie worden de volièredieren elders ondergebracht.

4 Boys & Girls heet nu Hebbes

Geschreven door redactie op 13 oktober 2014 16:09

Feestelijke heropening van de winkel, afgelopen vrijdag.
Feestelijke heropening van de winkel, afgelopen vrijdag.

GROU - Kinderkledingzaak 4 Boys & Girls in Grou heet sinds vrijdag Hebbes! Toen Jan en Jeltina de Vries uit De Knipe de winkel in 2011 overnamen, was voor verandering geen tijd. Maar inmiddels zijn er veel fans in Grou en omstreken en is de tijd aangebroken voor een meer eigen uitstraling. De winkel is de laatste tijd zowel van binnen als van buiten aangepakt en staat er dan ook weer helemaal fris op. ”Je uitstraling moet op alle fronten kloppen en daar is een mooie slag in gemaakt”, aldus Jeltina. ”Binnenkort gaan we los met de voorbereidingen voor leuke workshops voor kinderen, maar onze focus blijft natuurlijk op de stoerste kleding voor jongens en meiden van 2 tot 14 jaar”. De oude naam 4 Boys & Girls is niet helemaal verdwenen, maar is nu de ondertitel van Hebbes.

Om 18.00u is er weer een nieuwsbulletin met daarin o.a.: asbest in sloopwoningen #Grou en fotografie-beurs in #Leeuwarden!

Omroep LEO