Bewoner De Aak gooit huisraad naar beneden

Geschreven door redactie op 19 september 2014 13:59

GROU - Een bewoner van een bovenwoning in het complex aan De Aak in Grou liet donderdag rond 18.00 uur zijn buren schrikken. Hij gooide huisraad door het raam van zijn woning naar beneden. Daarbij was hij vermoedelijk onder invloed van alcohol. De goederen kwamen terecht op het grasveld aan de straatkant. De politie kwam net te laat om de man te kunnen horen want hij was inmiddels met een kennis vertrokken. "We weten om wie het gaat en maken er zeker werk van", aldus politiewoordvoerder Wouter de Vries.

Schipper dodelijk ongeval donderdag voor rechter

Geschreven door redactie op 19 september 2014 10:57

Binnenvaartschip Laborieux (rechts) ligt stil na de aanvaring.
Binnenvaartschip Laborieux (rechts) ligt stil na de aanvaring.

GROU - De schipper van binnenvaartschip Laborieux moet volgende week donderdag voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Het Openbaar Ministerie kondigde na het bestuderen van het proces-verbaal in december al aan de 42-jarige inwoner van Werkendam te vervolgen.
Zijn schip overvoer op 25 juni 2013 op het Prinses Margrietkanaal bij Grou een kruiser. De opvarenden, een 64-jarige vrouw en haar 67-jarige echtgenoot uit het Limburgse Lottum, kwamen om het leven. De officier van justitie acht het mede aan de schuld van de schipper te wijten dat het ongeluk plaatsvond en verwijt de schipper onder andere dat hij te snel voer (13 km/u waar 12 km/u is toegestaan). Daarnaast had hij de mast op de voorplecht naar beneden gelaten, waardoor de daarop geplaatste camera niet werkte.

Componist Cees Bijlstra muzikaal geëerd

Geschreven door redactie op 19 september 2014 08:58

De (inter-)nationaal bekende componist Paul M. van Brugge.
De (inter-)nationaal bekende componist Paul M. van Brugge.

GROU - Componist Paul M. van Brugge heeft ter nagedachtenis aan de Grouster componist Cees Bijlstra (1946-2004) en zijn muziek, een duet voor cello en marimba geschreven. De titel van het werk is 'Het Vermoeden' en is geïnspireerd op Bijlstra's schetsen van een onvoltooid werk voor de opening van museum Belvedère in 2004 en op de schilderijen van de Friese schilder Willem van Althuis. Deze vormden een belangrijke inspiratiebron voor Cees Bijlstra bij het componeren van het werk. Het duet vormt een belangrijke rode draad in de documentaire die filmmaker Pieter Verhoeff momenteel aan het maken is over Bijlstra en zijn muziek. ‘Het Vermoeden’ (12 minuten) is een avontuurlijk en theatraal werk voor twee iconische instrumenten. Het wordt 29 september in kleine kring uitgevoerd in het Belvedère museum door musici van wereldformaat; celliste Larissa Groeneveld en slagwerker Jelmer Tichelaar.

Storing Gasunie houdt Grousters uit de slaap

Geschreven door redactie op 18 september 2014 00:17

GROU - Een storing van de brandstofregelaar op het compressorstation van Gasunie bij Aldeboarn heeft woensdagavond tussen 11 en 12 uur voor geluidsoverlast gezorgd in Grou, Akkrum en Nes. Dat bevestigt de Gasunie. Een Twitteraar die probeerde te slapen, noemde het 'een heipaalgeluid'. Omstreeks middernacht verstomde het geluid toen Gasunie-technici de hinder oplosten. Op het terrein van het compressorstation was toen een brandend rood zwaailicht te zien en klonk nu en dan een zacht fluitend geluid. Volgens de Gasunie was er geen gevaar.
Het compressorstation zorgt voor constante (hoge) druk op de transportleiding van aardgas, die loopt van Slochteren naar de Randstad.

Striptekenaar leert kinderen fantasiefiguren

Geschreven door redactie op 17 september 2014 22:10

De kinderen laten zich inspireren door striptekenaar Gerco van Beek.
De kinderen laten zich inspireren door striptekenaar Gerco van Beek.

GROU - Striptekenaar Gerco van Beek uit Leeuwarden was woensdagmiddag te gast in museum Hert fan Fryslân in Grou. Hij leerde een enthousiaste groep jonge kinderen en hun ouders de beginselen van het tekenen van fantasiefiguren. Tussendoor hield hij zich bezig met het maken van een tekening van de 'bruorren' Halbertsma, die in het museum bij uiteenlopende onderwerpen een prominente plek hebben.
Deze striptekenmiddag past uitstekend bij de tijdelijke expositie Stripverhalen en Centsprenten, in het begin van de 20e eeuw enorm populair.

Avond HSV Idaarderadiel met Dietmar Isaiasch

Geschreven door redactie op 16 september 2014 14:35

GROU - Vrijdag 19 september is in Zeilcentrum Grou een bijeenkomst van Hengelsportvereniging Idaarderadiel. Dan leidt visdeskundige Dietmar Isaiasch de aanwezigen weer door zijn wereld van vissen. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen. De inloop is vanaf 19.30 uur en als het weer een beetje redelijk is geeft Dietmar demonstraties vanaf de kant. Als het te donker is geworden gaat men binnen verder. Er worden weer mooie- en leerzame dia's getoond en hengelsportspecialist De Fuik te Leeuwarden biedt het laatste op het gebied van kunstaas(vissen) voor een scherpe prijs aan. De avond is primair bedoeld voor de leden van Hsv Idaarderadiel maar belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang gratis.

'De middenstân ferstiennet' wint Stappersjûn

Geschreven door redactie op 16 september 2014 10:34

Paul Frank Feenstra van 'de middenstân ferstiennet' op het podium. (Foto: Frans Stegeman)
Paul Frank Feenstra van 'de middenstân ferstiennet' op het podium. (Foto: Frans Stegeman)

GROIU - Op een redelijk bezochte slotavond van de Grouster merke, waren er optredens van No Matter en Vangrail. Hier publieksfoto's. Die avond werden ook de prijzen voor de fraaist verklede individuen of groepen tijdens de Stappersjûn bekend gemaakt. De eerste prijs (€ 150,-) was voor 'de middenstân ferstiennet'. Deze groep kondigde aan dat er in Grou een Action, Bakker Bart en Scapino zouden worden gevestigd waardoor de Grouster middenstand zou 'verstenen'. Dat werd door hen tijdens de Stappersjûn fraai uitgebeeld. Tweede prijs (€ 100,-) was voor het promotieteam van het WK Klúnen 2015 en de derde prijs (€ 50,-) voor de aller-aller-allerlaatste schuimparty (discotheek de Treemter).

Agenten betrappen Grouster op vernieling fiets

Geschreven door redactie op 15 september 2014 16:58

GROU - De politie heeft zondagmorgen om 00.20 uur een inwoner van Grou aangehouden. De agenten zagen dat hij bij de sporthal aan de Tjallinga in Grou tegen een fiets schopte. De eigenaar van het rijwiel heeft inmiddels aangifte van vernieling van zijn fiets gedaan. De Grouster heeft de ontstane schade vergoed.

Pontje Gastvrij Grou vaart nog twee weekenden

Geschreven door redactie op 15 september 2014 15:02

Schipper Marten Visser (met pet) zet weer een aantal gasten over.
Schipper Marten Visser (met pet) zet weer een aantal gasten over.

GROU - Pontje Gastvrij Grou vaart vanaf vandaag alleen nog maar op vrijdag, zaterdag en zondag (op 19, 20 en 21 en voor het laatst op 26, 27 en 28 september).
Afgelopen seizoen zijn er (tot en met zondag gerekend) 7051 betalende klanten de Rjochte Grou overgezet. Dit seizoen is voor het eerst de avonddienstregeling (7 weken tijdens de vakantieperiode) van kracht. 1099 mensen maakten hier gebruik van.

Met Jelle B. in optocht naar het matinee

Geschreven door redactie op 15 september 2014 10:01

Jelle B. op de motorkap van de Méhari. Links een deel van zijn 'gevolg'.
Jelle B. op de motorkap van de Méhari. Links een deel van zijn 'gevolg'.

GROU - Zo'n 15 leden van FFF kwamen maandagochtend om 9 uur naar Friesmastate om in optocht naar het matinee in De Twine te lopen. Zij deden dat onder muzikale begeleiding van zanger/troubadour Jelle B. uit Wytgaard. Die zat op de motorkap van de rode Méhari, terwijl hij zijn liedjes zong en speelde. Hij werd verstrekt door een geluidsinstallatie. De route naar de sporthal liep via de Oostergoostraat, Ghalinga, Hoxma en Tjallinga. Aanwonenden stonden voor de ramen of zelfs in de voordeur.
Het matinee duurt tot 12.30 uur. Om 14.00 uur beginnen de volksspelen.