Zwemstrandje Blikpôle dicht wegens blauwalg

Geschreven door redactie op 26 juli 2014 21:03

De gemeente heeft een bord geplaatst en het strandje afgesloten met een rood-wit lint.
De gemeente heeft een bord geplaatst het strandje afgesloten met een rood-wit lint.

GROU - Vrijdag is blauwalg geconstateerd in het water bij het strandje aan de Blikpôle in Grou. Deze zwemplek staat nog niet onder toezicht van de provincie, maar de zwemwaterkwaliteit wordt door de gemeente in de gaten gehouden. De gemeente heeft zwemplek afgezet met linten en er is een waarschuwingsbord geplaatst. Op meer plaatsen in de gemeente zijn drijflagen van (blauw)algen gezien. De gemeente raad het af om daar te zwemmen. Contact met blauwalg kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals koorts, hoofdpijn, maagkramp, oorpijn en diarree. Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf na ongeveer vijf dagen.

Grou tweede op IJsselmeer, eerste in klassement

Geschreven door redactie op 26 juli 2014 20:48

Nog even genieten van het Grouster skûtsje met sfeerbeelden van vorige week zaterdag.

GROU - It Doarp Grou is zaterdag op het IJsselmeer bij Stavoren als tweede gefinished. Het skûtsje van Drachten, met haar nieuwe schipper Jeroen Pietersma, won de wedstrijd. Joure werd derde. Heerenveen sloot vandaag de vloot van 'de 14 fan Fryslân' teleurstellend af.
Grou leidt het algemeen klassement (na aftrek van de slechtste wedstrijd) met 14,8 punten! Sneek is met 27,9 tweede en Langweer met 29.9 derde. Ook in het algemeen klassement is Heerenveen laatste. Het heeft 63 punten.

Grou wint wedstrijd op De Fluezen bij Elahuizen

Geschreven door redactie op 25 juli 2014 19:58

Blijdschap op It Doarp Grou na de overwinning bij Elahuizen.
Blijdschap op It Doarp Grou na de overwinning bij Elahuizen.

GROU - Het Grouster skûtsje heeft de wedstrijd op De Fluezen bij Elahuizen gewonnen. Daarmee is het op de tweede plaats van het algemeen klassement terecht gekomen. Joure finishte -bij verrassing- als tweede, maar werd niet afgeschoten. De wedstrijdcommissie dacht dat Joure bij het startsignaal over de lijn had gelegen en dus onreglementair was gestart. Joure protesteerde daar na afloop tegen en de jury oordeelde na hoor en wederhoor, dat Joure op het moment van het hoornsignaal, bij het strijken van de gele vlag met zwarte stip, niet over de startlijn lag. Het SKS bestuur neemt het advies van de jury over en dat betekent dus dat Joure reglementair is gestart en als tweede in de daguitslag komt. De Sneker Pan, waarmee Grou steeds om de eerste plaats streed, werd derde.

Zie 'lees meer' voor de daguitslag.

Kleinschalig restaurant aan Gedempte Haven

Geschreven door redactie op 24 juli 2014 12:44

Norma de Jong opent rond 1 oktober een restaurant in het oude pand van Breibistro.
Norma de Jong opent rond 1 oktober een restaurant in het oude pand van Breibistro.

GROU - Norma de Jong uit Hempens opent begin oktober een restaurant aan de Gedempte Haven 13 in Grou. De 33-jarige onderneemster is lang bezig geweest alle gemeentelijke vergunningen rond te krijgen. "Het heeft heel wat voeten in aarde gehad. Maar ik ben er erg blij mee. Grou heeft iets, het stond voor mij op nummer 1!", aldus Norma. Ze huurt het pand. Op 22 augustus krijgt ze de sleutel en kan een klussende kennis met de verbouwing beginnen. Het restaurant krijgt 40 zitplaatsen en is dus niet heel groot. "Ik blijf daardoor dicht bij mezelf". Norma houdt nog even voor zich wat het concept van haar horecabedrijf gaat worden, maar volgens haar wordt het iets aparts.

(Advertentie) Chill'n & Grill'n bij Toasting

Geschreven door redactie op 24 juli 2014 11:54

Ontspannen genieten op het terras van Grand Café Toasting met een heerlijke zomerse cocktail en wat lekkers van de barbecue. DJ Victory mixt lekkere house. Gratis entree. Aanvang 15:00 uur.
Ontspannen genieten op het terras van Grand Café Toasting met een heerlijke zomerse cocktail en wat lekkers van de barbecue. DJ Victory mixt lekkere house. Gratis entree. Aanvang 15:00 uur.

Skûtsjes tonen medeleven op 'dag van nationale rouw'

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 21:05

It Doarp Grou met een protestvlag in het want. Het protesteerde meervoudig tegen Earnewâld.
It Doarp Grou met een protestvlag in het want. Het protesteerde meervoudig tegen Earnewâld.

GROU - Het Grouster skûtsje is woensdag als 6e gefinished bij de SKS-wedstrijd op de Snitser Mar bij Terherne. Het komt daarmee op de 5e plek van het klassement terecht. Schipper Azn. Douwe Visser protesteerde tegen Earnewâld vanwege stuurboord-bakboordsituaties. Eén van deze protesten wees de jury toe.
d' Halve Maen van Grouster schipper Berend Mink won de wedstrijd, Sneek werd tweede en Akkrum derde. In verband met de 'dag van nationale rouw' staken de veertien skûtsjes na afloop van de strijd de vlag halverwege de mast. Vervolgens klonken om 16.00 uur twee saluutschoten en volgde een minuut stilte. "Het was volslagen stil, zeer indrukwekkend', aldus fotograaf Frans Stegeman. Hij maakte bovenstaande foto, vanaf de volgvloot van It Doarp Grou.

Stilstaan bij vliegramp in doopsgezinde kerk

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 20:36

GROU - De doopsgezinde kerk in Grou, Hoofdstraat 44, is donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur voor iedereen open. Er is dan gelegenheid stil te staan bij de vliegramp met vlucht MH17. Bezoekers kunnen een kaars aansteken en eventueel iets schrijven in een gedachtenisboek.

Toasting organiseert drie schuimparty's

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 11:38

GROU - Volgende week woensdag (30 juli) start Grand Café Toasting in Grou met de schuimparty’s.
Dit jaar zijn er drie, met als hoogtepunt 'de Sneekweek schuimparty' op woensdag 6 augustus. "DJ Team Kroegtijgers zorgt er dan voor dat het dak eraf gaat", aldus Cor Veenstra van Toasting. Ook buiten wordt het gezellig. Voor Steyl 13 (tussen Toasting en Amicaal) treden op een podium Liever Live band en DJ Boy op. Woensdag 13 augustus is de laatste schuimparty van het seizoen, met het 90’s Are Back DJ team. De schuimparty’s beginnen om 20:00 uur. Voor 22:00 uur gratis entree, daarna € 5,-.

It Doarp Grou knap 7e bij Earnewâld

Geschreven door redactie op 22 juli 2014 21:39

It Doarp Grou in de Langesloot op weg naar de 7e plek.
It Doarp Grou in de Langesloot op weg naar de 7e plek.

GROU - It Doarp Grou is dinsdag tijdens de skûtsjewedstrijd bij Earnewâld als 7e gefinished. Een uitstekende prestatie, want Douwe Visser en zijn mannen waren vanaf een 14e plaats van de wal aan de Langesloot gestart. De wedstrijd werd gewonnen door Sneek, tweede werd Earnewâld en derde Lemmer.
Woensdag zeilen de SKS-skûtsjes op de Snitser Mar bij Terherne. In verband met de 'dag van nationale rouw' die dan vanwege de vliegramp wordt gehouden, start de wedstrijd om 13.30 uur. Na afloop wordt aan boord van de veertien skûtsjes de vlag halverwege de mast gestoken. Vervolgens klinken om 16.00 uur twee saluutschoten.

Orgelconcert met Wilbert Berendsen

Geschreven door redactie op 22 juli 2014 11:08

GROU - Woensdag 23 juli begint om 20.00 uur het tweede orgelconcert in de serie zomerconcerten 2014 in de Sint Piter. In deze serie staan de 6 orgelsonates van Mendelssohn centraal; alle zes organisten spelen er één tijdens de concerten op woensdagavond. Wilbert Berendsen, cantor-organist van de gemeente Angerlo-Doesburg, speelt deze avond sonate IV van Mendelssohn. Op het programma staan tevens werken van J.S. Bach, E. Gigout en F.Peeters. Daarnaast zal Wilbert Berendsen een improvisatie ten gehore brengen. Aanvang 20 uur.