Skûtsjes tonen medeleven op 'dag van nationale rouw'

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 21:05

It Doarp Grou met een protestvlag in het want. Het protesteerde meervoudig tegen Earnewâld.
It Doarp Grou met een protestvlag in het want. Het protesteerde meervoudig tegen Earnewâld.

GROU - Het Grouster skûtsje is woensdag als 6e gefinished bij de SKS-wedstrijd op de Snitser Mar bij Terherne. Het komt daarmee op de 5e plek van het klassement terecht. Schipper Azn. Douwe Visser protesteerde tegen Earnewâld vanwege stuurboord-bakboordsituaties. Eén van deze protesten wees de jury toe.
d' Halve Maen van Grouster schipper Berend Mink won de wedstrijd, Sneek werd tweede en Akkrum derde. In verband met de 'dag van nationale rouw' staken de veertien skûtsjes na afloop van de strijd de vlag halverwege de mast. Vervolgens klonken om 16.00 uur twee saluutschoten en volgde een minuut stilte. "Het was volslagen stil, zeer indrukwekkend', aldus fotograaf Frans Stegeman. Hij maakte bovenstaande foto, vanaf de volgvloot van It Doarp Grou.

Stilstaan bij vliegramp in doopsgezinde kerk

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 20:36

GROU - De doopsgezinde kerk in Grou, Hoofdstraat 44, is donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur voor iedereen open. Er is dan gelegenheid stil te staan bij de vliegramp met vlucht MH17. Bezoekers kunnen een kaars aansteken en eventueel iets schrijven in een gedachtenisboek.

Toasting organiseert drie schuimparty's

Geschreven door redactie op 23 juli 2014 11:38

GROU - Volgende week woensdag (30 juli) start Grand Café Toasting in Grou met de schuimparty’s.
Dit jaar zijn er drie, met als hoogtepunt 'de Sneekweek schuimparty' op woensdag 6 augustus. "DJ Team Kroegtijgers zorgt er dan voor dat het dak eraf gaat", aldus Cor Veenstra van Toasting. Ook buiten wordt het gezellig. Voor Steyl 13 (tussen Toasting en Amicaal) treden op een podium Liever Live band en DJ Boy op. Woensdag 13 augustus is de laatste schuimparty van het seizoen, met het 90’s Are Back DJ team. De schuimparty’s beginnen om 20:00 uur. Voor 22:00 uur gratis entree, daarna € 5,-.

It Doarp Grou knap 7e bij Earnewâld

Geschreven door redactie op 22 juli 2014 21:39

It Doarp Grou in de Langesloot op weg naar de 7e plek.
It Doarp Grou in de Langesloot op weg naar de 7e plek.

GROU - It Doarp Grou is dinsdag tijdens de skûtsjewedstrijd bij Earnewâld als 7e gefinished. Een uitstekende prestatie, want Douwe Visser en zijn mannen waren vanaf een 14e plaats van de wal aan de Langesloot gestart. De wedstrijd werd gewonnen door Sneek, tweede werd Earnewâld en derde Lemmer.
Woensdag zeilen de SKS-skûtsjes op de Snitser Mar bij Terherne. In verband met de 'dag van nationale rouw' die dan vanwege de vliegramp wordt gehouden, start de wedstrijd om 13.30 uur. Na afloop wordt aan boord van de veertien skûtsjes de vlag halverwege de mast gestoken. Vervolgens klinken om 16.00 uur twee saluutschoten.

Orgelconcert met Wilbert Berendsen

Geschreven door redactie op 22 juli 2014 11:08

GROU - Woensdag 23 juli begint om 20.00 uur het tweede orgelconcert in de serie zomerconcerten 2014 in de Sint Piter. In deze serie staan de 6 orgelsonates van Mendelssohn centraal; alle zes organisten spelen er één tijdens de concerten op woensdagavond. Wilbert Berendsen, cantor-organist van de gemeente Angerlo-Doesburg, speelt deze avond sonate IV van Mendelssohn. Op het programma staan tevens werken van J.S. Bach, E. Gigout en F.Peeters. Daarnaast zal Wilbert Berendsen een improvisatie ten gehore brengen. Aanvang 20 uur.

Grouster (40) beledigt politiemedewerkers

Geschreven door redactie op 22 juli 2014 08:55

GROU - Een 40-jarige inwoner van Grou is maandagavond door de politie aangehouden. De Grouster had ’s avonds gebeld met 0900-8844, het algemene telefoonnummer van de politie, om geluidsoverlast te melden. Tijdens dit gesprek beledigde de man de medewerker van de politie ernstig. Die deed aangifte, waarna agenten de Grouster thuis opzochten en hem aanhielden. Hij beledigde toen ook de agenten die hem naar het cellencomplex brachten. Daar werd de 40-jarige man voor nader onderzoek ingesloten.

Grou wint bij De Veenhoop en leidt klassement

Geschreven door redactie op 21 juli 2014 20:40

GROU - SKS-skûtsje It Doarp Grou is maandag bij de skûtsjewedstrijd op De Veenhoop als eerste gefinished. De platbodem ging ook als eerste los van de sleep, zoals bij de loting was bepaald. Langweer werd tweede en Earnewâld derde. Schipper Johannes Meeter van Langweer protesteerde na de finish tegen de wedstrijdcommissie over de finishvolgorde. Hij vond dat hij als eerste had moeten worden afgeschoten. De jury verklaarde Meeter's protest niet geldig omdat er in dit geval geen regel is waartegen geprotesteerd kan worden.
Grou en Langweer hebben in het klassement (met aftrek van de slechtste wedstrijd) hetzelfde aantal punten. Grou is als eerste geplaatst omdat bij gelijke stand de uitslag van de laatste wedstrijd bepalend is. En Grou won die.

SKS: 35.000 bezoekers bij skûtsjesilen Grou

Geschreven door redactie op 20 juli 2014 14:33

De skûtsjes moesten, van de Pikmar naar de Ie, laverend door De Tynje. (Foto: Frans Stegeman)
De skûtsjes moesten, van de Pikmar naar de Ie, laverend door De Tynje. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Volgens inschatting van de SKS is het skûtsjesilen bij Grou zaterdag door 35.000 mensen bezocht. De meesten bekeken de strijd vanaf het water. De Politie te Water liet zaterdag 60 schippers blazen, maar niemand had teveel gedronken. Ook werd er gecontroleerd op geluidsoverlast door 'muziekboten'. Hun muziek mag alleen op de eigen boot te horen zijn.
Zondagmorgen om 6 uur moesten de vrijwilligers van brandweer Grou met hun brandweerboot een patiënt van een boot halen. Het vaartuig lag op de Pikmar, bij Marswier. De actie werd uitgevoerd samen met ambulancepersoneel.

Video-impressie skûtsjesilen bij Grou 2014

Geschreven door redactie op 19 juli 2014 23:35

Klik op de grote of kleine driehoek om het filmpje te starten.

GROU - Het Grouster skûtsje met schipper Douwe Visser eindigde vandaag -tijdens de eerste SKS-wedstrijd bij Grou- op een 8ste plaats. De verrassende dagoverwinning was voor Langweer, met aan het helmhout de nieuwe schipper Johannes Meeter. Pieter Meeter (zeilend voor Akkrum, voorheen Bolsward) werd tweede en Auke de Groot (Stavoren) derde. De veelbesproken aanvaring tussen beide skûten in De Tijnje en de reactie van Auke de Groot is in deze video te zien. Daar zien we dat De Groot woedend op het achterdek van Akkrum springt, om Pieter Meeter woest beet te pakken (vanaf 1:32). Favorieten als Lemmer, Sneek en Heerenveen deden het vandaag niet goed en finishten als 12e, 13e, en 14e!
Deze video geeft in het kort een impressie van deze wedstrijd, die onder tropische omstandigheden werd verzeild. Veel kijkplezier!

Voorzitter SKS: 'Wedstrijdkalender verandert niet!'

Geschreven door redactie op 18 juli 2014 23:17

Douwe Visser is blij met het lootje met nummer '1'.
Douwe Visser is blij met het lootje met nummer '1'.

GROU - Vrijdagavond is in de tent op het plein het Kampioenschap  2014 van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) geopend. Het is het 70ste. Volgens SKS-voorzitter Peter de Jong maakt de mix van generaties deze zeilerij uniek. De voorman liet nog eens duidelijk weten dat ondanks de gemeentelijke herindelingen, de wedstrijdkalender van de SKS niet verandert. Zo kan Leeuwarden daarmee een soort van 'thuiswedstrijd' bij Grou wel vergeten. Jon Visser, die de belangen van de schippers en bemanningen behartigt, zei dat de gemeente Leeuwarden de schippers 'top' heeft ontvangen. "Lykas by Boarnsterhim, doe wie it ek altyd goed!". Volgens Jan Feike Hoekstra van Skûtsje Kommisje Grou is het in samenwerking met de havenmeesters gelukt om voor alle bezoekende schepen een plekje te vinden. "Mar it wurdt wol dreger, want de skippen wurde hieltyd grutter". Hoekstra maakte ook bekend dat de prijsuitreiking zaterdagavond om 7 uur begint, in plaats van 6 uur. Daarna volgde de 'lotting' uit de pet van Fokke Wijkstra. Douwe Visser van Grou trok het lootje met het cijfertje 1 en mag op De Veenhoop als eerste van de wal starten. Klik op 'lees verder' voor de rest.