Acts sloepentocht dit jaar op hoger niveau

Geschreven door redactie op 28 juli 2016 00:42

Het optreden van de Twentse cabaretière ‪Nathalie Baartman‬ op het terras van Averlac, viel erg in de smaak.
Het optreden van de Twentse cabaretière ‪Nathalie Baartman‬ op het terras van Averlac, viel erg in de smaak.

GROU - Woensdagavond werd in het kader van de Skûtsjewike de traditionele 'sloepentocht vol culturele verrassingen' gehouden. Aan de tocht deden 56 sloepen mee, waaronder 4 maxi-sloepen. Ruim 530 mensen genoten van muziek van onder andere Van Wieren, acrobatiek, gekkigheid en cabaret. Het niveau van het gebodene lag dit jaar een stuk hoger dan voorgaande jaren. De locaties voor de voorstellingen waren bij het arkje 'Yn waer en wyn' van de familie Veldkamp (Peanster Ie), bij restaurant Oan 't Wetter, op het starteiland en de slotact was bij Het Theehuis. Nieuwe locatie dit jaar het rietgedekte huisje Averlac van de familie Smit uit Leusden. Het is het oudste huisje aan de Pikmar, gebouwd in 1926. Twee jaar geleden werd het van de grond af gerenoveerd.
Na de sloepentocht kon aangeschoven worden op de terrassen van de Grouster horecabedrijven. Ook hier was uiteenlopend vermaak geregeld.

Grouster (19) krijgt waarschuwing voor overlast

Geschreven door redactie op 27 juli 2016 16:15

GROU - De politie heeft afgelopen nacht een waarschuwing uitgedeeld aan een 19-jarige jongeman.
Agenten kregen rond 2.20 uur een melding dat in de woning aan De Setangel in Grou een feestje was, waarbij ook hard werd geschreeuwd. Toen ze daar aankwamen, bleek dat ook het geval. Een eventuele volgende keer maakt de politie proces-verbaal tegen de Grouster op.

commissieboot

Roel van der Schaaf-Hooghiemster overleden

Geschreven door redactie op 26 juli 2016 18:48

GROU - Vrijdag is Roelofje (Roel) van der Schaaf-Hooghiemster overleden. Ze werd 93 jaar. Roel werd in 1976 weduwe van Jan Jentje van der Schaaf. Het paar kreeg twee kinderen. Tijdens haar werkzame leven exploiteerde Roel een winkel in rookwaren aan de Raadhuisstraat in Grou. In maart 2005 was ze 65 jaar lid van Mingd Koar Grou. Roel was daarmee in de toen 93-jarige geschiedenis van het koor, het langst zittende lid. Ze kreeg een bloemstuk en een glazen muzieknoot als aandenken.
Het afscheid is morgen (woensdag) om 15.00 uur in Crematorium Goutum.

De Tynje zaterdag niet via De Burd bereikbaar

Geschreven door redactie op 26 juli 2016 10:25

Skûtsjesilen op de Peanster Ie en De Tynje bij Grou.
Skûtsjesilen op de Peanster Ie en De Tynje bij Grou.

GROU - Wie zaterdag naar De Burd wil om de strijdende skûtsjes in de Tynje te zien, moet dit jaar een ander plekje zoeken. Skûtsje Kommisje Grou (SKG) heeft in overleg met projectleider Schenkel van Arcadis besloten dat het niet verantwoord is door het land naar de Tynje te lopen. Dit vanwege de graafwerkzaamheden voor nieuw vaarwater aldaar. De aannemer sluit het land met hekken af. Omdat het niet mogelijk is vanaf die plek de skûtsjesilerij te volgen, is er ook geen controlepost op de Burd. Wie dat wil kan aan de westzijde van de Tynje de strijd volgen. Dat is via Birstum goed bereikbaar.

Meer bezoekers voor activiteiten Skûtsjewike

Geschreven door redactie op 25 juli 2016 22:02

GROU - De activiteiten van de Skûtsjewike trekken meer bezoekers dan voorgaande jaren. Aan 'fietsen en varen' deden vanavond liefst 290 fietsers mee. "Een record", aldus coördinator Emiel Wegman. "En ze kwamen ook mooi gespreid over de avond". De fiets- en vaartocht over 24 kilometer verliep probleemloos.
Ook het ringrijden op vrijdagavond trok veel mensen, alsmede de activiteiten in het weekend. Splashtival trok ruim 950 bezoekers en Foodfestival PrikMar werd bezocht door naar schatting 2500 mensen. In alle gevallen waren de reacties van bezoekers en deelnemers overwegend positief.

commissieboot

Klaas Vriesema krijgt eerste sleutelhanger Zonnig Grou

Geschreven door redactie op 25 juli 2016 16:11

Ivo Krikke overhandigt Klaas Vriesema het eerste exemplaar van de sleutelhanger.
Ivo Krikke overhandigt Klaas Vriesema het eerste exemplaar van de sleutelhanger.

GROU - Grouster Klaas Vriesema kreeg vanmiddag uit handen van Ivo Krikke van Promotie Grou de eerste sleutelhanger van Zonnig Grou. De sleutelhanger blijft drijven; handig voor watersporters. De hanger is een presentje voor alle deelnemers van de fiets- en vaartocht van de Skûtsjewike. Deze tocht over 24 kilometer is vanmiddag om 4 uur met zonnig weer losgebarsten! Tot 7 uur kan nog gestart worden. Overigens is de sleutelhanger vanaf dinsdag ook te koop bij het VVV-kantoor.
De 68-jarige Klaas Vriesema is vanaf de eerste keer -nu 6 jaar geleden- vrijwilliger bij de fietstocht. De laatste jaren regelt hij het verkeer op Merskenwier, tussen Jirnsum en Akkrum. "Ik ha dêrfoar sels in ferkearsregeldiploma helle", aldus een tevreden Vriesema.

Onrustige nacht en vernielingen in Kleine Buren

Geschreven door redactie op 24 juli 2016 15:46

In de Kleine Buren werden onder meer bloeiende stokrozen vernield.
In de Kleine Buren werden onder meer bloeiende stokrozen vernield.

GROU - De bewoners van de Kleine Buren beleefden een onrustige nacht. Zondagochtend rond 3 uur viel een dronken jongeling tegen de ramen van een woonhuis. De bewoners schrokken daardoor wakker. Om 4 uur wilde een groep jongeren met twee boten uit de Baai naar Wergea/Warten vertrekken, maar deden over hier zo lang over dat ook hier bewoners wakker werden. Als klap op de vuurpijl aanschouwden de bewoners zondagmorgen de schade die was aangericht door vandalisme. Het idyllische karakter van de Kleine Buren met de bloeiende stokrozen is vernield: drie struiken van 2,5 meter hoog zijn moedwillig en met veel kracht gebroken of afgescheurd. Hiermee verliest het straatje voorlopig de aantrekkingskracht voor (o.a. buitenlandse) toeristen en voor de eigen bewoners.
De bewoners laten weten het zuur te vinden. "De zogenaamde lol van een paar minuten van enkelen, verpesten het uitzicht en het plezier van velen gedurende dagen en weken. Met dank aan de drank!"

Recreatiepark Yn 'e Lijte profiteert van opleving

Geschreven door redactie op 23 juli 2016 14:13

De luxe safaritenten liggen goed in de markt bij jongeren.
De luxe safaritenten liggen goed in de markt bij jongeren.

GROU - Recreatiepark Yn 'e Lijte is komende week volgeboekt. Dat geldt voor het kampeerterrein, maar vooral voor de woningen en stacaravans. Volgens eigenaar Jan Jan Brouwer is er -na 7 matige jaren- sprake van een opleving aan vraag- én aanbodzijde. Zo is er een betere samenwerking met de grootste vereniging van eigenaren op Yn 'e Lijte, waar 40 huiseigenaren lid van zijn. "De mensen doen zelf de promotie voor de verhuur; dat zorgt voor een gevarieerde uitstraling en je komt bij mensen die je anders niet bereikt. Omdat geld op de bank niks oplevert, hebben veel eigenaren besloten dit in hun huis of caravan te investeren. Dat wordt dan meer waard!". Op Yn 'e Lijte zijn sinds 2 jaar 3 luxe safaritenten te huur. "Dit spreekt vooral de jongeren aan en dat is onze toekomst". Tot slot presenteert Yn 'e Lijte zich beter op internet. Op de nieuwe site zet het park zich in de markt als 'recreatie-eiland'!

Eduard Frieser schrijft eerste fantasy-verhaal

Geschreven door redactie op 22 juli 2016 12:03

De 'cover' van het eerste boek van Eduard Frieser.
De 'cover' van het eerste boek van Eduard Frieser.

GROU - Vandaag verscheen het eerste boek van kunstschilder Eduard Frieser uit Grou. Het is het fantasyverhaal 'De Natte en de Droge Wereld' en gaat over een heel ander en kleiner Nederland dan we nu kennen. Een hoge muur moet deze beschaafde wereld aan de Noordzeekust beschermen tegen een onbekend kwaad uit de binnenlanden. In 'De Natte en de Droge Wereld' wordt Erik van Leeuwen, de hoofdpersoon, eropuit gestuurd om Midden-Friesland te verkennen, opnieuw in kaart te brengen en te onderzoeken of hier misschien nog mensen wonen.
Eduard Frieser (61) is van plan meer verhalen in boekvorm uit te geven. "Ik heb veel fantasie en inspiratie, dat geeft me de behoefte dingen op te schrijven". Het boek telt 388 pagina's en wordt uitgeven door Uitgeverij Boekscout. Klik hier voor meer info.

Grousters nemen Spa & Wellness Sneek over

Geschreven door redactie op 21 juli 2016 14:53

Spa & Wellness Sneek is verkocht aan Ino en Bertina van den Berg.
Spa & Wellness Sneek is verkocht aan Ino en Bertina van den Berg.

GROU - De Grouster ondernemers Ino en Bertina van den Berg nemen per 1 september Spa & Wellness Sneek over. Het bedrijf is gevestigd aan de Westereems in Sneek, en zichtbaar vanaf de rondweg van Sneek. Eigenaresse Tineke Couperus heeft Spa & Wellness Sneek 16 jaar geëxploiteerd, maar wil zich nu meer richten op haar privéleven. Ze raakte in gesprek met Bertina en Ino van den Berg en het klikte.
De Grousters zijn de oprichters en eigenaren van Berino the Art of Beauty en Kapsalon Bertina in Grou. Ze zijn trots op deze overname en zien het als een toegevoegde waarde voor hun huidige bedrijfsactiviteiten.

No tweets found.