Eigenaren lege winkel verkopen hun kunstboeken

Geschreven door redactie op 28 november 2014 15:47

Het interieur van de tijdelijke winkel met kunstboeken.
Het interieur van de tijdelijke winkel met kunstboeken.

GROU - De winkel van Dries en Hilda Hamstra aan de Waachshaven 4 in Grou staat weer te huur. De nautische winkel Bootiek huurde het gedurende 4,5 jaar, maar ging eerder dit jaar failliet. "We vinden het met de donkere maanden voor de deur niet leuk om het leeg te laten staan. Dus in afwachting van een nieuwe huurder gaan we de winkel tijdelijk gebruiken voor de verkoop van onze ruime collectie kunstboeken", aldus Dries en Hilda. De boekencollectie omvat de onderwerpen Friese kunstenaars, Keramiek en Glas en Toegepaste Kunst.
De winkel is open op vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur en op afspraak.

Bezwaren tegen nieuwe verenigingssteiger

Geschreven door redactie op 28 november 2014 12:13

Bezwaren tegen nieuwe verenigingssteiger
De huidige verenigingshaven is aan vernieuwing toe.

GROU - Eigenaren van de drie recreatiearken aan de Minne Finne en eigenaar P.F. Gründeman van schiphuizen aldaar, hebben bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van nieuwe steigers door de Vereniging Grouwster Watersport (G.W.S.). Het bezwaar van de vier wordt maandagavond tijdens de hoorzitting van de adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Leeuwarden behandeld.
G.W.S. wil aan de Meersweg een nieuwe verenigingshaven realiseren, omdat de oude nodig moet worden vernieuwd. Deze gelegenheid wordt aangegrepen om grotere ligplaatsen te realiseren, omdat de boten van de leden ook steeds groter worden. Om het beschikbare water zo optimaal te kunnen gebruiken, zijn de nieuwe steigers dichter op de Minne Finne gepland.

Vera Damhuis presenteert 1e teken- en prentenboek

Geschreven door redactie op 27 november 2014 17:43

De cover van 'Fronika de flie'. De vomgeving is van Elske Kinderman.
De cover van 'Fronika de flie'. De vomgeving is van Elske Kinderman.

GROU - 'Fronika de flie' is het eerste teken- en prentenboek van beeldend kunstenaar Vera Damhuis uit Grou. Deze uitgave wordt a.s. zaterdag in B&B De Thuiskamer gepresenteerd. Vera geeft om 14.00 uur een presentatie en overhandigt daarna het eerste exemplaar aan de voorzitter van het Feitsma Fûns. Dit fonds, een initiatief van wijlen Tony Feitsma, gaf een bijdrage voor de uitgave van het boek, waarvan de eerste druk in het Fries is.
'Fronika de flie' is een avontuur over de vlooi Fronika, die haar tekenwerk graag aan haar vrienden slijt. De lezertjes van 4 t/m 8 jaar kunnen zelf ook mee- tekenen en schrijven in dit boek vol met grapjes en leuke vondsten. Het is zaterdag na de presentatie tot 5 uur voor € 10,- te koop in De Thuiskamer (Hoofdstraat 31). Deze B&B houdt die middag, net als andere bedrijven rond de Sint Piterkerk, open huis.

Speciale kassakorting van 15% HEMA GROU

Geschreven door redactie op 27 november 2014 17:02

GROU - '15 % kassakorting op bijna het hele assortiment bij HEMA GROU'. Deze actie geldt voor aankomende zaterdag 29 november, van van 9.00 tot 18.00 uur. Op deze bijzondere zaterdag verwelkomt het HEMA-team, onder aanvoering van assistent-bedrijfsleider Henna Kuiken, u graag als klant. HEMA heeft sinds kort een nieuw assortiment met cadeauartikelen voor kleine ronde bedragen. "Leuke cadeautjes voor feestdagen", aldus Henna Kuiken.
De actie geldt niet voor telecomproducten, telefoonkaarten, fotoservice, cadeaukaarten, boeken, raambekleding, gebak en aankopen via de site.

Grouster (49) betrapt bij auto-inbraak

Geschreven door redactie op 27 november 2014 10:07

GROU - De politie heeft woensdagavond op de J.W. Visserswei een 49-jarige inwoner van Grou aangehouden. Een agent zag rond 18.30 uur dat de Grouster zich verdacht bij een auto ophield. Hij opende de deur en ging er daarna vandoor. De agent hield de verdachte vervolgens aan. In zijn jas vond de politieman een lifehammer. Die was inderdaad uit de auto gestolen, zo bleek bij de eigenaar. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Hulpdiensten in actie op gasproductielocatie

Geschreven door redactie op 26 november 2014 11:01

Voor de oefening werd een blusinstallatie van de NAM ingezet.
Voor de oefening werd een blusinstallatie van de NAM ingezet.

GROU - Nederlandse olie- en gasproducenten, verenigd in NOGEPA, en de Nederlandse overheid houden sinds vanmorgen een gezamenlijke calamiteitenoefening in Grou. De oefening wordt gehouden op de productielocatie van Vermilion Oil & Gas Netherlands aan it Klif op bedrijventerrein Frisia. Naast Vermilion hebben de Veiligheidsregio Friesland, Gemeente Leeuwarden, Wetterskip Friesland, Staatstoezicht op de Mijnen en Rijkswaterstaat een actieve rol in deze oefening.
De oefening is opgebouwd rond een scenario waarin tijdens onderhoudswerkzaamheden op de productielocatie Grou van Vermilion iets misgaat. De locatie is gelegen naast de A32 en de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle en op betrekkelijk korte afstand van het dorpscentrum van Grou. De verschillende hulpdiensten van de Veiligheidsregio Friesland (politie, brandweer, ambulances) komen tijdens de oefening in actie.
De olie- en gassector houdt jaarlijks oefeningen om na te gaan of de in de wetgeving vastgelegde procedures adequaat worden gevolgd en, in een gesimuleerde omgeving, ook werken.

Uitgeverij komt met toegankelijk kookboek

Geschreven door redactie op 26 november 2014 10:50

GROU - Deze week verscheen Koken met vrienden, het nieuwste boek van de Grouster Uitgeverij Louise van Eddy van der Noord.
Koken Met Vrienden is een boek voor iedere kookliefhebber geworden. Hierin 37 toegankelijke gerechten van 37 (hobby)koks, op een bedje van smakelijke verhalen. Met een prachtige, beeldrijke vormgeving. Een lust voor het oog en de maag. Vijf Grousters hebben meegewerkt werkten mee aan dit bijzondere boek. Ida van der Meer (IDA Visservice) met in de rode port gepocheerde tonijn, Marieke Warmerdam (Het Theehuis) met de bijzondere momenten van Het Theehuis, Marck Dorenbosch (Silersshop) met zachte bitter bij sterke verhalen, Sellie Veenstra (Amicaal) met het huiskamergevoel van Amicaal en tot slot Eddy van der Noord met een heerlijk Indisch gerecht.

Ook een 90's Treemter-reünie!

Geschreven door redactie op 25 november 2014 16:53

Ook een 90's Treemter-reünie!

GROU - Stappers van de jaren '80, de reünie van de Treemter die op 15 november werd gehouden, was een groot succes! Op veler verzoek organiseert Grand café Toasting zaterdagavond 29 november daarom de 90s Treemter-reünie.
Lijkt het je leuk om de jaren '90 te herbeleven? Tref oude bekenden en vrienden. Met de muziek, het personeel en de dj’s van toen. Aanvang 21.00 uur. Gratis entree.

Winkelgevels beschadigd door vuurwerk

Geschreven door redactie op 25 november 2014 16:35

GROU - Bij een aantal winkels in de Hoofdstraat in Grou zijn dinsdag vernielingen voor vuurwerk ontdekt. Dat was 's morgens tijdens het openen van de bedrijven, rond half 9. Getuigen kunnen bellen met de politie, via 0900-8844.

Oud-Grouster succesvol met non-fictieboek

Geschreven door redactie op 24 november 2014 20:33

Thijs Broer werd 44 jaar geleden in Grou geboren maar woont nu in Amsterdam.
Thijs Broer werd 44 jaar geleden in Grou geboren maar woont nu in Amsterdam.

GROU - Oud-Grouster Thijs Broer is momenteel succesvol met zijn non-fictie boek 'Langs de kust. De Nederlanders en de zee'. Het is een verslag van een maandenlange zeiltocht die hij maakte langs de Nederlandse kust, van Zeeuws-Vlaanderen tot Nieuwe Statenzijl in Noordoost-Groningen. 'Langs de kust' verscheen in het voorjaar en werd lovend besproken in dag- en weekbladen. Het boek is binnenkort toe aan de vierde druk. Thijs is een zoon van Duco Broer; tussen 1966 en 1974 predikant van de Doopsgezinde gemeente in Grou. Thijs kwam in 1970 in de ambtswoning aan de Mr. P.J. Troelstrawei ter wereld en is dus een geboren Grouster. Het gezin vertrok in 1974 naar Deventer, waar vader beroepen was. "In Grou heb ik al iets van gevoel voor water en de kust meegekregen. Ik kom er regelmatig en de lange waterlijn boeit me!"
Thijs studeerde Rechten (propedeuse) en Geschiedenis (doctoraal) in Amsterdam en Berlijn. Sinds 2006 is hij politiek redacteur bij Vrij Nederland. Eerder schreef hij onder andere over religie en ethische kwesties en deed hij interviews met o.a. Madeleine Albright en F.W. de Klerk.

Douwe Zondervan wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van v.v. GAVC in #Grou. Zondervan is nu nog trainer van v.v. Minnertsga.

De Grouster