Leerlingen basisschool maken kennis met studierichtingen

Geschreven door redactie op 19 december 2014 16:08

Leerlingen van OBS De Twa Fisken experimenteren met het fabriceren van een handcrème. (Foto: Frans Stegeman)
Leerlingen van OBS De Twa Fisken experimenteren met het fabriceren van een handcrème. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Vandaag, laatste dag voor de kerstvakantie, was er voor de leerlingen van OBS De Twa Fisken (groepen 6, 7 en 8) een activiteitenochtend op OSG Sevenwolden. Doe was om de leerlingen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs met de verschillende studierichtingen. Leerlingen van Sevenwolden hebben de studenten in spé begeleid tijdens verschillende workshops. Ze konden kiezen uit handenarbeid, creativiteit, het bakkersvak (cupcakes versieren en kerstkoekjes bakken), scheikunde (een handcrème ontwikkelen) en tenslotte software programmeren om een game te ontwikkelen. Voor de twee laatste workshops bestond veel belangstelling. >>

Diploma's en certificaten voor brandweervrijwilligers

Geschreven door redactie op 19 december 2014 10:53

Van links naar rechts: Jaap-Jan van der Meer, burgemeester Ferd Crone, Roland Hendriks, Bennie Giesen, Piet Post en Peter Jagersma.
Van links naar rechts: Jaap-Jan van der Meer, burgemeester Ferd Crone, Roland Hendriks, Bennie Giesen, Piet Post en Peter Jagersma.

GROU - Op de donderdag gehouden korpsavond van Brandweer Grou reikte burgemeester Ferd Crone diploma's en certificaten uit aan 5 Grouster brandweervrijwilligers. Bennie Giesen en Peter Jagersma kregen het diploma Manschap-A, Roland Hendriks ontving zijn diploma Instructeur algemeen en was ook nog 12,5 jaar in dienst. Piet Post ontving zijn diploma van de leergang Bevelvoerder en ook hij was 12,5 jaar in dienst. Jaap-Jan van der Meer was 20 jaar in dienst. Alle jubilarissen kregen van de burgemeester een medaille opgespeld.
Het officiële deel werd afgesloten met het overhandigen van de eerste exemplaren van het jaarverslag 2013 brandweer Midden-Fryslan door afdelingshoofd George Kuntz aan burgemeester Fred Crone en ploegleider brandweer Grou Jaap-Jan van der Meer.

Hûnen Dobbe verontwaardigd over uitspraken

Geschreven door redactie op 18 december 2014 13:46

Hûnen Dobbe verontwaardigd over uitspraken
Een huis van aarde en strobalen in aanbouw.

GROU - Initiatiefneemster Irma Abelskamp van het ecologisch-nomadisch dorp in Grou werd vanmorgen bevraagd door Radio 1. Klik hier om het gesprek te beluisteren. Het ecologisch dorp zal bestaan uit kleine blokhutjes van stro en klei. Omdat de bouw is geïnspireerd op het bijenvolk, gaat het De Imme heten. Abelskamp vertelde in het interview dat de initiatiefgroep in januari al met de voorbereidingen begint. Zodra de gemeente toestemming geeft voor vestiging van het 'dorp' op het braakliggend deel van Frisia, kan men zo snel mogelijk de kleine woningen plaatsen. Alice Wildeboer van de Grouster Hûnen Dobbe is daar verontwaardigd over. Hondenbezitters gebruiken het terrein aan De Dobbe en de bossingel aldaar, als uitlaatgebied voor honden. Dit is ook door de gemeente als zodanig aangemerkt. "Wij hebben van de gemeente Leeuwarden te horen krijgen dat alles nog in de kinderschoenen staat en er nog helemaal niets zeker is", aldus Wildeboer. >>

Winnaars Siem en Sanne

Geschreven door redactie op 18 december 2014 11:53

GROU - Uit het stapeltje bestellers van het kinderboek 'Siem en Sanne sille fierljeppe' zijn de volgende twee winnaars van een gratis boek getrokken: Anneke Houtsma (Grou) en Jan de Boer (Leeuwarden). De uitgever heeft de boeken reeds bij hen thuisgebracht.

Wijkagenten roepen op aangifte te doen

Geschreven door redactie op 17 december 2014 16:12

GROU - Aan de Sudfinne en Ekemahof in Grou zijn afgelopen weekend aan drie geparkeerde auto's vernielingen toegebracht. Wijkagenten Jan Vullings en Tom Bambach denken dat er best eens meer auto's vernield kunnen zijn, maar dat daarvan (nog) geen aangifte gedaan is. "We vragen mensen dringend dat toch te doen. Deze meldingen zijn niet te onbeduidend voor de politie, mocht men dat misschien denken", aldus Tom Bambach. Hij wijst er tevens op, dat er ook via politie.nl aangifte kan worden gedaan!

Grouster (39) botst met auto tegen boom

Geschreven door redactie op 17 december 2014 14:03

GROU - Een 39-jarige automobilist uit Grou is dinsdagmorgen bij een eenzijdig ongeval gewond geraakt. De man raakte onstreeks 11.00 uur op de Alde Rykswei bij Akkrum de macht over het stuur kwijt, waarna hij met de auto tegen een boom botste. De Grouster raakte lichtgewond en is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Kerstwandeling in Grou voor het hele gezin

Geschreven door redactie op 16 december 2014 10:37

GROU - Op veler verzoek organiseert de kinderkerk van de PKN gemeente Grou-Jirnsum op kerstavond, woensdag 24 december, na vijf jaar weer een sfeervolle kerstwandeling voor het hele gezin. U bent van harte welkom tussen 18.30 - 19.30 uur in MFC de Boei. Vervolgens gaat u in kleine groepjes onder leiding van een gids op weg naar Bethlehem. Wandelend langs het kerstverhaal ontmoet u diverse figuren uit het geboorteverhaal van Jezus en wordt u onderweg verrast door prachtige muzikale optredens. De kerstwandeling duurt ongeveer een uur en iedereen, jong en oud, is van harte welkom!
 

Sloop oude brandweerkazerne begonnen

Geschreven door redactie op 15 december 2014 12:02

De voormalige brandweerkazerne aan de Kievitstraat.
De voormalige brandweerkazerne aan de Kievitstraat.

GROU - Een sloopbedrijf is vandaag begonnen met de afbraak van de voormalige brandweerkazerne aan de Kievitstraat in Grou. Het gebouw werd overbodig sinds de ingebruikname van de nieuwe kazerne aan de Oedsmawei, in 2009.
In januari wordt begonnen met de sloop van het oude Groene Kruis-gebouw aan de Prinses Wilhelminastraat. Dit in afwachting van de ontwikkelingen op dit terrein. "Er moet eerst asbest verwijderd worden, vandaar dat er hekken omheen zijn geplaatst", aldus Homme de Jong van de gemeente. Uit veiligheidsredenen wordt direct daarna een kelder onder het gebouw volgestort.

‘Siem en Sanne sille fierljeppe' gepresenteerd

Geschreven door redactie op 15 december 2014 09:23

Schrijfster Hendrika Vis, geflankeerd door Eddy van der Noord (links) en tekenaar Bernard Roorda.
Schrijfster Hendrika Vis, geflankeerd door Eddy van der Noord (links) en tekenaar Bernard Roorda.

GROU - Zaterdag is het kinderboek ‘Siem en Sanne sille fierljeppe’
gepresenteerd. Schrijfster is Grouster Hendrika Vis, de illustraties zijn
gemaakt door Bernard Roorda uit Bolsward. De Grouster uitgeverij Louise van Eddy van der Noord geeft de Siem en Sanne boeken uit. De feestelijke boekpresentatie vond plaats bij Hendrika thuis. Daar werd een heuse Siem en Sanne taart aangesneden.

Het boek gaat over het spannende fierljep-avontuur van Siem en Sanne. Het is een fijn voorleesboek met prachtige illustraties en een pakkend Frysk verhaal. Het boek is voor € 8,50 verkrijgbaar in de boekhandel en via de website. >>

Grouster (18) aangehouden na schieten met buks

Geschreven door redactie op 13 december 2014 13:58

GROU - De politie heeft vrijdagavond laat een 18-jarige inwoner van Grou aangehouden. Die had tijdens het schieten met zijn windbuks bijna een 24-jarige bewoner van de Friesmastrjitte geraakt toen deze de voordeur opendeed om zijn kat binnen te laten. Als bewijs liet de man een paar loden kogeltjes zien. Eerder die dag zou al een lantaarnpaal bij zijn woning zijn beschoten. Gezien de richting van waaruit was geschoten, kwamen agenten bij de woning van de 18-jarige uit. Deze gaf toe dat hij vanuit een raam had geschoten, maar zijn doel zou een bordje in de tuin zijn geweest. De agenten hebben hem aangehouden en ingesloten, de windbuks is in beslag genomen.

Een onstuimige dag in #Grou met kans op zware windstoten en vanmiddag een toenemende buiigheid met mogelijk hagel en onweer. Tx ca 8 °C.

Meteo Grou

Goemoarn. Het bewolkt in #Grou bij 7,6 °C, 1013 hPa, RV 84 % en er staat een krachtige tot harde wind uit NW. Neerslag 3,4 mm.

Meteo Grou