Zo'n 50 mensen bij eerste Drijf-in movie

Geschreven door redactie op 23 augustus 2014 12:00

Het Theehuis gezien vanaf de Pikmar, net voor de film begon. (Foto: Frans Stegeman)
Het Theehuis gezien vanaf de Pikmar, net voor de film begon. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Vrijdagavond hield Het Theehuis in Grou voor de eerste keer een Drijf-in movie. Op de kop van de nieuwe steiger was een groot scherm geplaatst waarop de speelfilm Chocolat werd vertoont. Chocolat is een zoetige dramafilm met Juliette Binoche en Johnny Depp. Om in stijl te blijven kon iedereen snoepen van chocoladerepen, gesponsord door Jumbo Grou. De film werd bekeken door zo'n 50 mensen. De meesten deden dat zittend op het drijvend terras, voorzien van een dekentje. Er waren slechts een paar bootjes. "Dat had wel meer kunnen zijn maar een hevige regenbui tussen 9 en 10 uur heeft ons denk ik parten gespeeld. Maar het is een begin", aldus Marieke Warmerdam van Het Theehuis.

Skûtsjewike en Sint Piter hoogst gewaardeerd

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 15:07

In de Skûtsjewike wordt ook een waterpolotoernooi gehouden. (Foto: Frans Stegeman)
In de Skûtsjewike wordt ook een waterpolotoernooi gehouden. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - De Grouster Skûtsjewike en Sint Piter worden door de inwoners van Boarnsterhim-Noord van alle evenementen in de omgeving het hoogst gewaardeerd. De Skûtsjewike (incl. het skûtsjesilen) scoort met een waardering van 8,16 iets hoger dan Sint Piter (8,11). De opgeheven schuimparty scoort een waardering van 7,84, daarna volgt de 'merke' (7,53) en opening watersportseizoen (7,52). De aankomst van Sint Piter en de merke worden vooral door Grousters bezocht. Tijdens opening watersportseizoen en de Skûtsjewike komen ook inwoners van Jirnsum, Reduzum, Wergea en Warten naar Grou. Dit alles blijkt uit de Leefomgevingsenquete gemeente Leeuwarden 2013/2014. Deze is in november 2013 steekproefsgewijs gehouden onder inwoners van de gemeente Leeuwarden en eind januari ook uitgezet bij de nieuwe inwoners in voormalig Boarnsterhim.

Bijna zeker geen vleermuizen in Groene Kruisgebouw

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 13:27

Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.
Van der Veen doet met een sonarapparaat onderzoek bij het gebouw.

GROU - Er nestelen zo goed als zeker geen vleermuizen in het oude Groene Kruisgebouw aan de Prinses Wilhelminastraat in Grou. Dat blijkt uit een tweede onderzoek door ing. Jack van der Veen van Milieu Adviesbureau Eco Reest. Hij doet in opdracht van de gemeente onderzoek naar vleermuizen bij en in het 50 jaar oude pand.
Tijdens het eerste onderzoek in de vroege ochtend van 24 juni heeft Van der Veen wel vleermuizen waargenomen, maar hij kon niet vaststellen of ze zich in het Groene Kruisgebouw huisvesten. Donderdagavond zag Van der Veen geen in- of uitvliegers, wel waren er weer 'passerende' vleermuizen. "Bij het bijgebouw zag ik rond kwart over 9 een foeragerende gewone dwergvleermuis. Vanaf de hoek van Kanaalstraat hoorde ik nog een aantal doortrekkende gewone dwergvleermuizen en een laatvlieger. Verder heb ik boven de Grûndaam meerdere voedselzoekende en doortrekkende watervleermuizen gehoord".
Er volgt nog een onderzoek overdag. Dan wordt gekeken naar kleine kieren en gaten in het pand, waar sporen van nestelen aanwezig zijn. Maar ook daar verwacht Van der Veen niet veel van.

Ontroerend lied voor Alet Waldus op 3FM

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 11:36

Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!
Alet Waldus (links) en Maaike Richards in de studio van GIEL!

GROU - Het duo Speelman en Speelman speelde en zong vanmorgen in radioprogramma GIEL! op 3FM live een liedje voor Alet Waldus uit Grou. Het liedje met de tekst 'Ieder uur' was op maat gemaakt door het duo, dat elke vrijdag bij GIEL! een song voor iemand verzorgt. Dat voor Alet was aangevraagd door plaatsgenoot Maaike Richards. Beide vriendinnen waren bij Giel in de radiostudio aanwezig. Alet heeft een aantal chronische ziekten, waardoor ze behoorlijk beperkt is. Haar motto is daarom niet carpe diem ('pluk de dag'), maar carpe horam ('pluk het uur'). "Omdat een dag voor mij soms te lang is", aldus Alet in de uitzending. "Het lied kwam binnen. Ze begrijpen het goed en hebben de kern geraakt. Verbazingwekkend!", zo reageerde Alet ontroerd toen het lied ten gehore gebracht was.

Heerenvener (30) veroorzaakt ongeval op A32

Geschreven door redactie op 22 augustus 2014 11:00

GROU - Een 30-jarige automobilist uit Heerenveen is donderdagavond aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De man was betrokken bij een aanrijding op de A32 bij Grou.
Een 68-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde daar een andere auto inhalen. Plotseling zag hij in zijn spiegels een auto met hoge snelheid naderen. Deze 30-jarige automobilist uit Heerenveen kon een botsing niet voorkomen. Beide bestuurders raakten niet gewond, wel ontstond schade aan beide voertuigen.

Politie zoekt tevergeefs naar bebloede man

Geschreven door redactie op 21 augustus 2014 17:06

GROU - Donderdagmiddag liep er in Grou een bebloede man op straat. De politie kreeg daarover rond 12.10 uur een telefoontje. Agenten uit de gemeente Heerenveen gingen ter plaatse, maar troffen hem niet meer aan. Uit het signalement werd duidelijk dat het om een bekende van de politie gaat. De zaak heeft de aandacht.

Tegenvallers Ferieniging foar Folksformaken

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 16:04

GROU - De Ferieniging foar Folksformaken (FFF) had tijdens de vorige Grouster merke op de valreep nog € 600,- schade. "Op de maandagavond zijn de schaamschotten van de urinoirs in De Twine vernield. We weten helaas niet wie het gedaan heeft, anders konden we de schade verhalen", zo zei voorzitter Ridsert van der Geest op de jaarvergadering. FFF moest dit nu zelf betalen aan bv Sport, die een rekening voor reparatie stuurde.
Ook ledenadministrateur Tië-Ids Breeuwsma had tijdens de merke van 2013 een tegenvaller. Zijn computer, met daarin de gegevens van de nieuwe leden van de afgelopen twee jaar, 'crashte'. Wie zich in die periode als lid heeft opgegeven en recentelijk geen lidmaatschapskaart kreeg, wordt gevraagd met hem te bellen (06-51029722).

De BreiBistro vanaf 1 september in Hoofdstraat

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 12:54

Klasina Bilijam voor haar winkel aan de Hoofdstraat 21.
Klasina Bilijam voor haar winkel aan de Hoofdstraat 21.

GROU - De inmiddels welbekende brei/kadowinkel De BreiBistro in Grou is verhuisd naar de Hoofdstraat 21. Eigenaresse Klasina Bilijam had haar winkel enkele jaren aan de Gedempte Haven, maar haar oog viel op een fraai pand tegenover Blokker Grou. Vanaf 1 september kunt u hier weer terecht voor alles wat met breien en haken te maken heeft, maar ook voor workshops en verrassende/betaalbare kado’s. Klasina Bilijam is een samenwerking aangegaan met Paal 21, een Shop-in-Shop concept, waarmee particulieren en bedrijven in De Breibistro hun spulletjes aan kunnen bieden. Dit tegen een redelijk tarief per week. Klasina hoopt straks voor ongeveer 20 'kasthuurders' ruimte te bieden, de eerste aanmeldingen zijn al binnen! Meer info via deze site.

FFF presenteert drie nieuwe bestuursleden

Geschreven door redactie op 20 augustus 2014 12:44

Het bestuur van FFF, met vooraan v.l.n.r. Boy Sjonger, Gerard Andringa en Martijn Riewald.
Het bestuur van FFF, met vooraan v.l.n.r. Boy Sjonger, Gerard Andringa en Martijn Riewald.

GROU - Gerard Andringa, Boy Sjonger en Martijn Riewald zijn de nieuwe bestuursleden van de Ferieniging foar Folksformaken (FFF). Zij werden dinsdagavond aan de leden gepresenteerd, die met applaus met hun benoeming instemden. Gerard wordt marktmeester voor de kermissen. Hij zal proberen de autoscooter weer naar Grou te krijgen. Hij wordt voor de elektriciteit en het uitzetten van de attracties geassisteerd door vrijwilliger Wietse Witteveen. Boy Sjonger en Martijn Riewald worden algemeen bestuurslid. Boy verzorgt de publiciteit en de programmering van artiesten. Martijn wordt verantwoordelijk voor het horecadeel. Hendrik-Dirk (HD) van der Bijl verlaat na de merke na 19 jaar het bestuur. Het vice-voorzitterschap, zoals hij dat vervulde, wordt overgenomen door Ronald de Jong. Ledenadministrateur Tië-Ids Breeuwsma was statutair aftredend, maar gaat nog 4 jaar door.

Gemeente waardeert grond bedrijventerrein af

Geschreven door redactie op 19 augustus 2014 17:07

Braakliggend terrein kan ook handig zijn. Vorig jaar gebruikte defensie Frisia voor een oefening.
Braakliggend terrein kan ook handig zijn. Vorig jaar gebruikte defensie Frisia voor een oefening.

GROU - De gemeente Leeuwarden heeft de braakliggende 47.500 m2 bouwgrond op bedrijventerrein Frisia in Grou afgewaardeerd naar € 2,- per m2. Dit bedrag noemt de gemeente cultuurwaarde. Datzelfde is gedaan met de 18.000 m2 van woningbouwproject Grut Palma in Wergea. De gemeente verwacht op korte termijn van beide terreinen niets te verkopen. Leeuwarden heeft voor het eerst de grondexploitaties van Boarnsterhim opgenomen in de jaarlijkse rapportage over gemeentelijke bouwgrond. De afwaardering van deze Boarnsterhimse terreinen is voor een belangrijk deel de oorzaak van de verslechtering van het resultaat met ca. € 5,16 miljoen ten opzichte van 2013.

Vandaag in #Grou flinke perioden met zon en kans op bui(en), mogelijk met onweer. Zwakke tot matige wind uit ZW-NW. Tmax ca 16 °C.

Meteo Grou